English

Waarom yoga????

Wat maakt dat je zo vrolijk speelt, kindje? Het antwoord op deze vraag aan een spelende kind is precies waar yoga over gaat. Het kindje kan dit niet aan jou vertellen, omdat het kindje EEN is met het spel wanneer het speelt. Wanneer je EEN bent met iets, dan is daar geen onderscheiding, dualiteit, afscheiding, nee, alleen de Heelheid en Eenheid is wat er overblijft. De speler is verdwenen, alleen het spel is overgebleven. Dit is precies wat yoga is. Om te verenigen, om een te zijn met alles en iedereen.

Je eigen interpretatie

Houdt alstublieft in je achterhoofd dat in alles wat je leest, je altijd je eigen interpretatie leest. Verwacht niet meteen van jezelf dat je deze geschreven tekst begrijpt. Gewoon, voor een moment STOP alstublieft, en wees met mij. Met taal kun je niet uitleggen wat voorbij alles is, wat Een is, dat kan niet met woorden uitgelegd worden. Het is precies zo: als je aan iemand vraagt om uit te leggen hoe een zoet snoepje in zijn mond smaakt. Deze persoon kan je niet precies vertellen hoe het snoepje smaakt. Je kan het gewoon niet met woorden precies beschrijven, het is een innerlijke ervaring en dat is waar Yoga over gaat, over de reis naar je innerlijke wereld.

Alles is EEN

Alleen dezelfde kwaliteiten kunnen samengevoegd worden, kunnen Een worden. Het is net als een druppel water, wanneer deze in de oceaan valt. Het druppeltje water is de oceaan geworden, er is geen onderscheid meer. De oceaan zit in het druppeltje water en het druppeltje water zit in de oceaan.

Op het pad van Yoga, zal jij in de wereld zijn, maar de wereld zal niet in jou zijn.

Leef NU

Het Leven vindt elk en ieder moment plaats, het is een gebeurtenis wat elk moment plaatsvindt en jij mist het telkens weer opnieuw! De meeste mensen 99,99% (van de 100%) leven alleen op het moment van overlijden. Ze worden bevrijdt op het moment van de dood. Hoe sneu is dat, dat je doodgaat en niet voor één moment geleefd hebt?

Leven vindt plaats alleen in dit moment, dit moment wat we NU noemen, dan ben je puur in het Zijn. Je kan niet in het verleden leven, je kan ook niet in de toekomst leven.

Jij mist Het Leven elk moment weer, omdat je gewoonweg niet weet hoe je in het NU kan vallen. In het Nu leef je pas Het Leven wat een gebeurtenis is.

Je hebt innerlijk alles in je om gelukkig te zijn zonder enige reden, en je zoekt je geluk altijd buiten jezelf, omdat je sterk geconditioneerd bent om het geluk buiten jezelf te zoeken. Sterke conditioneringen zijn dat je gelooft dat jij het lichaam bent, dat je denkt dat jij je gedachte en je emoties bent. Je ware Zelf is voorbij je lichaam en voorbij je gedachten. Je lichaam en het denken zijn prachtige voertuigen waarmee je Het Leven kan ervaren dat elk moment weer plaatsvindt.

Een boom is leven, water is leven, een wolk is leven, een groente is leven, een hond is leven, een dier is leven, een steen is leven, een mens is leven, een roos is leven en lucht is leven. Alles in deze creatie, deze wereld, is een stukje leven, alleen het manifesteert zich in verschillende vormen. Leven is energie (prana) dat zich in verschillende vormen manifesteert.

Bijdrage Sage’s

Vele eeuwen geleden waren er meditatieve yogi’s in India die een geweldige ontdekking voor de mensheid hebben gedaan. Deze yogi’s hebben technieken beschreven en leefregels (spirituele aanpak) waardoor je het leven leeft, zeg maar in het NU valt en het leven ervaart als een gebeurtenis elke keer weer. Een van die meditatieve yogi’s, genaamd Patanjali heeft deze bijdrage van alle andere yogi’s verzameld en hij heeft hiervan de acht ‘ledematen’ van Yoga beschreven. Patanjali was als Einstein en Buddha in een persoon. Hij heeft de Patanjali Yoga Sutra’s gemaakt: Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi. Samadhi is de staat waarin je de Heelheid en Eenheid met alles en iedereen ervaart. Het is de staat van totale absorptie, de staat van Zelfrealisatie. Echt, beschikbaar en toegankelijk voor iedereen. Je bent dit al, alleen ben je er niet bewust van.

Elk stukje leven hier&nu wordt Een met de creatie, met de wereld om zich heen, met leven dat elk moment weer plaatsvindt. Dankzij het evolutionaire proces is het mooie van mensen dat zij de bekwaamheid hebben om zich bewust te zijn van deze gebeurtenis wat leven heet. Als mens geboren zijn is een groot kado. Als mensen hebben we de mogelijkheid om te leren, we hebben de mogelijkheid om aan Zelfreflectie te doen en we hebben de mogelijkheid om in bewustzijn te leven.

Een boom is een stukje leven, maar een boom is zich niet bewust hiervan. Hetzelfde is het geval met een steen, een hond en alle andere manifestaties van prana, levensenergie. Een mens is een stukje leven, maar is zich (nog) niet bewust hiervan.

Patanjali Yoga Sutras

Door beoefening van de acht ‘ledematen’ van de Patanjali Yoga Sutras kun jij weer bij je ware Zelf zijn. Het is een her-ontdekking, omdat je je ware Zelf al bent, maar je bent je er niet bewust van.

De Patanjali Yoga Sutras worden onderwezen bij Yoga Gita Zwolle in de vorm van Asana lessen en verschillende workshops.

Dan waarom gebeurt deze bewustwording niet automatisch in ieders leven? Nou, dat komt omdat wij teveel bezig zijn met allerlei zaken, we zijn altijd letterlijk ‘bezet’. ‘Bezet’, zodat het leven ons niet kan raken. Een resultaat van ‘bezet’ zijn is dat wij onsZelf sluiten van de gebeurtenis van Het Leven. Om Het Leven te ervaren, om de levensenergie, prana, te ervaren heb je ruimte nodig, heb je vrije tijd nodig, gewoon stilzitten en niks doen heb je nodig. Het is net als dit: wanneer een emmer vol zit, moet je eerst wat uit de emmer gooien. Dan is er ruimte gecreëerd voor iets anders om in de emmer te kunnen zijn. Jouw lichaam en hoofd zijn precies als een volle emmer, vol met…………….

Yoga Gita?

De totaliteit van het onderwerp Yoga bij Yoga Gita Zwolle is ontworpen om naar de staat van bewustzijn te bewegen om deze staat vervolgens te kunnen uitdrukken.

Yoga is ontworpen om met bewustzijn expressie te vinden voor jeZelf. In de asana yoga lessen en workshops zal de reis richting je vermogen om de hogere staat van bewustzijn te uiten zijn. De bewustwording op lichamelijk niveau is om één te zijn met de ruimte om je heen. Op adem niveau is het de eenheid met de levensenergie om je heen. Op gedachte niveau is het om in het NU te vallen waardoor alleen de uitdrukking van pure bewustzijn overblijft. Door deze hogere staat van bewustzijn eigen te maken tijdens het beoefenen van houdingen (asana’s), wanneer het lichaam op de yogamat zich in verschillende posities beweegt, zullen de karma’s of conditioneringen die je lichaam heeft ervaren op zijn levenspad oplossen. Door in de yogahouding te rekken, te balanceren en kracht op te bouwen komen de blokkades die je vanuit karma hebt opgebouwd los en ben je bevrijd van die blokkade. Het is één van de best mogelijke dingen die je kan overkomen in je levenscyclus. Dit is een van de best bewaarde geheimen voor een goede algehele gezondheid, duizende jaren geleden ontdekt door meditatieve yogi’s uit India.

Om dit pad van subtielheid te benaderen; om dit pad van grove vorm naar vormeloosheid te benaderen; om dit pad van de Natuur naar Bewustzijn te benaderen; om dit spoor van ego naar wijsheid te volgen; om dit spoor van verscheidenheid naar Eenheid te volgen: is het pad van Yoga.

Geef jeZelf het kado om in het Nu te vallen en te Zijn, om Het Leven te ervaren dat elk moment weer plaatsvindt en gewoon gebeurt in het hier&nu.

Ben je er aan toe om het leven te ervaren?

Neem contact op

Menu Title